Två glada barn som deltar i loppet. En sitter i rullstol och ser fokuserad ut och en ler mot kameran.

Rörelseglädje i skolan

Hugoloppet är loppet för alla elever i anpassade skolor, oavsett om man går, rullar eller springer. Sträcka, bana och förberedelser anpassas efter eleverna så att alla kan utmana sig själva utifrån sina förutsättningar.

Ett lopp som riktar sig till elever på anpassade grund- och gymnasieskolor

Skolorna bestämmer själva när de vill arrangera loppet och anmälan görs här på hemsidan. Vid anmälan skickar vi ut ett kostnadsfritt startkit med medaljer, affisch och en målbanderoll som kan återanvändas. Vår förhoppning är att att Hugoloppet blir ett återkommande inslag på din skola, år efter år.

Ladda ner Hugoloppets folder
En flicka sträcker upp händerna och håller glatt upp sin medalj

Vi vill motivera till rörelse

Här har vi samlat ihop tips och inspiration till hur ni kan öka den fysiska aktiviteten under skoldagen. Det finns också en utmaning som ni kan göra med era elever.

Inspiration & övningar
Grupp barn springer i loppet, sett bakifrån. Två vuxna går med.

Inspireras av andra skolor

Som inspiration kan ni ta del av hur andra skolor har gjort och få hjälp i vad ni behöver tänka på när ni ska arrangera ett lopp så det blir lyckat.

Så har andra skolor har gjort

Hugoloppet är ett Arvsfonden-projekt som drivs av idrottsföreningen Glädjeruset IF. Läs mer om Arvsfonden ›

Ett lopp till minne av Hugo

Hugo var en pojke som föddes med en allvarlig hjärnskada och flerfunktionshinder. Hans pappa Mikael Nordmark letade efter en gemensam aktivitet de kunde göra tillsammans. Mikael upptäckte att Hugo gillade att sitta i vagnen och hänga med när han var ute och joggade. Hugo gillade farten och vinddraget och blev lugn och glad på deras löpturer. Mikael och Hugo bildade Team Nordmark och deltog i flera lopp, bland annat Stockholm Marathon. Men vissa lopp fick de inte vara med i, på grund av Hugos springvagn.

Glädjeruset – loppet där alla får vara med

Mikael bestämde sig för att starta ett eget lopp – ett lopp där ingen exkluderades och där ALLA var välkomna. Loppet heter Glädjeruset och arrangeras nu på flera platser i landet samt som virtuellt lopp. Loppet har fått stor spridning och är välkänt bland många, speciellt i funkisvärlden.

Virtuellt lopp skapade nya idéer

När Glädjeruset arrangerades virtuellt under pandemin så testade ett par olika skolor att arrangera loppet. Det blev stor succé. Då föddes idén att skapa ett eget lopp riktat till elever på anpassade grundskolor och gymnasieskolor.

Hugo gick bort 2020, alltid så saknad men aldrig glömd. Han har påverkat och inspirerat så många. Hugoloppet är skapat i hans minne.

Läs mer om glädjeruset ›

facebook-ikonTeam Nordmark på Facebook